Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları Rehberinin uygulanmaya başlanması ile birlikte sağlık kurumları en az 22 farklı konuda hizmetiçi eğitim düzenlemek zorundadır.
Hastaneler akut ve kronik sağlık sorunları olan bireylerin teşhis, tedavi, bakım ve rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere müracaat ettikleri farklı disiplinlerden sağlık meslek mensuplarının görev yaptığı yapılardır.
Bireylerin sağlık sorunlarının çözülmesini amaçlayan tedavi ve bakım (klinik) hizmetleri hekim, hemşire ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından yürütülür. Hekimler hastalarının fiziksel, psikolojik, sosyal sağlık ile ilgili teşhis ve tedavilerini yaparlarken farklı mesleki disiplinlerde görev yapan sağlık uzmanlarının desteğinden yararlanırlar. Hemşireler, hastaların sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılarlar ve idari/destek birim sorumluları ile koordinasyon içinde çalışırlar. Klinik laboratuvar, radyoloji ve görüntüleme birim sorumluları hastaların tanı, tedavi kararlarına katkıda bulunurlar. Beslenme/diyet sorumluları hastaların tedavilerine uygun gıdaların sağlanması psikolog, sosyal hizmet, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları hastaların ruhsal, sosyal, fiziksel sorunlarının iyileştirilmesi idari hizmet sorumluları, hastane hizmetleri ile ilgili yasalar, düzenlemeler, bütçenin hazırlanması ve uygulanması, hasta haklarına uyulması, hasta ve personelin istekleri, şikayetleri ve beklentilerini karşılamakla görevli oldukları bu kompleks iş prosedürleri ile fonksiyonlarını sürdürürler.
Hastaların (bebek, çocuk, erişkin, yaşlı, kadın, erkek) ve hastalıkların (enfeksiyonlar, habis urlar, doğumlar, organ fonksiyon bozuklukları vb.) geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterme özellikleri, sağlık personelinin yeni gelişen tıbbi tanı, tedavi ve teknolojileri öğrenmelerini ve uygulamalarını gerektirir. Bu da sağlık hizmeti sunan sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi tanı, tedavi, rehabilitasyon ve tıbbi teknoloji ile ilgili gelişmeleri çok iyi takip etmelerini gerektirir. Sağlık kurumlarının veya sağlık çalışanlarının gelişen, değişen tıbbi bilgi, tedavi protokolü ve tıbbi teknolojiyi takip etmemeleri veya edememeleri hukuki (tıbbi kötü uygulama açısından), mali, tıbbi ve işletme yönünden sorumluluk doğurmaktadır.
Ortaya çıkan bu sorumluluğun ortadan kaldırılmasında sürekli eğitim veya hizmetiçi eğitimler önemli bir rol oynar. Son yıllarda özellikle özel sağlık kurumlarında sağlık personelinin sürekli eğitim veya hizmetiçi eğitim anlamında önemli kurumsal adımlar atılmaktadır. Bu adımlar oldukça sevindiricidir. Bu alanda verilebilecek en son örnek Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları Rehberidir. Bakanlık, sağlık kurum ve kuruluşlarında önemli bir ihtiyaç olan hizmet kalite standartlarını bir rehber haline getirmiş, bu rehberde en fazla da hizmetiçi eğitim öne çıkartmıştır. Rehberin sağlık kurumlarında verilmesini zorunlu gördüğü eğitimlerin sayısı 22’dir. Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları Rehberinin uygulanmaya başlanması ile birlikte sağlık kurumları en az 22 farklı konuda hizmetiçi eğitim düzenlemek zorundadır.
Bu gelişmeler sevindirici ancak ülkemizde sağlık kurumlarının sahip olduğu alt yapıya göre yetersizdir. Hastanelerde yeni ortaya çıkan hasta ve personel ihtiyaçlarının karşılanması, çoğunlukla yıllarca önce hazırlanmış mevzuat hükümlerine göre yapılmakta ve bunlara bağlıdır. Bu da atılan adımların kalıcılığı ve kurumsallaşmasının önündeki en önemli engeldir.
Sağlık kurumlarında sunulan hizmetlerden arzu edilen ve beklenen nitelikte sonuçların alınması, kurumlarda görevli sağlık meslek elemanlarının yeni gelişen teknolojik ve mesleki bilgileri zamanında öğrenmeleri (sürekli mesleki eğitim) ve hasta ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması için gerekli kalite şartlarının uygulanması, birimler arası iş birliği, çalışmalar sırasında ortaya çıkan aksaklıkların düzeltilmesi ve tekrarların önlenmesi için eğitilmeleri (kalite eğitiminde süreklilik) ile mümkündür.
Başarılıhastane hizmetleri, hastaların sağlık ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için farklı sağlık meslek alanlarında uzmanlaşmış insan kaynaklarının sorumlu oldukları alanlarda sürekli eğitimi ilemümkündür.
Kaynak :
Uzm. Süleyman DEMİREL
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU