Aile hekimlerine zorunlu uzaktan eğitim

0
2

Aile hekimleri, birinci aşama uyum eğitimi ardından ikinci aşama uzaktan eğitime tabi tutulacak. Uzaktan eğitim programı ilk olarak Adıyaman, Bolu, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir ve Samsun’da başlayacak. İlk aşama uyum eğitimi ardından 2. aşama eğitimleri de başarıyla tamamlayan katılımcılar “aile hekimliği uygulama sertifikalı” hekim olacak. Şu an devam eden kayıtlar 26 Nisan’da sona erecek sertifika alarak aile hekimliği uygulamasında görev almak isteyenler için eğitime katılım zorunlu.

Dersler 40 modülden oluşacak. Katılımcı, modülü hedeflenen tarihten önce de bitirebilecek fakat gene de sınav tarihini beklemesi gerekecek. Her modül sonunda vize ve final yapılması planlanıyor. Katılımcının ders takibi, ödev gibi sorumluluklarını yerine getirmesinde hocalar kanaat notu da kullanacak. Sağlık Bakanlığı, 2017’den itibaren sadece aile hekimliği uzmanlarının aile hekimi olarak görev yapabilmesi yönünde çalışmalar yapıyor. 2017’den itibaren pratisyen hekim aile hekimi olamayacak.

Sistem altyapısı hazır
Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Kurumu Başkan Yardımcısı ve uzaktan eğitim programları sorumlusu Dr. Hakkı Gürsöz, eski adı Hıfzısıhha Mektebi Müdürlüğü olan Kurumun aile hekimleri için yaptığı çalışmaları anlattı.

Uzaktan eğitim programıyla hekimlere mesleki eğitim verileceğini belirten Gürsöz, şunları söyledi:
“Aile hekimleri ilkin 1 hafta süren bir uyum eğitimi alıyor. Bu eğitimle hekimler aile hekimliğinin temel özelliklerini öğreniyorlar. İkinci aşama eğitimle birlikte birinci aşama eğitimini tamamlamış hekimlere aile hekimliği uygulamalarında kullanacakları aile hekimliği disiplininin temel konuları, birinci basamak için gerekli iletişim becerileri, klinik beceriler, koruyucu sağlık bakımı ve birinci basamakta sık karşılaşılan klinik konularında bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçlarla oluşturulan programın içerikleri hazırlandı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü içeriğe ait dokümanları Sakarya Üniversitesine verdi ve elektronik ortama aktarım sağlandı. Belki bir yıla yakın süredir Sakarya Üniversitesi aldığı bilgileri, web ortamına aktarıyor. Sistemimizin altyapısı hazır.”

Bazı dersler uygulamalı olacak
Hekimlerin, Aile Hekimliği Uzaktan Eğitim Merkezi (AHUZEM-www.ahuzem.gov.tr) web sayfasından kendileri için hazırlanmış olan eğitim sayfalarına girebileceklerini belirten Gürsöz, “Sadece okumakla öğrenilemeyecek bazı dersler var, mutlaka bir anlatan gerekiyor. Bu amaçla yüz yüze eğitim modülleri de mevcut olacak. Hekimlerin ihtiyaç duyacağı motor becerileri içeren bazı derslerin bu modüller kapsamında uygulamalı verilmesi gerekecek” dedi.

Atamalarda sertifika önceliği söz konusu
Uzaktan Sağlık Eğitim Sistemi (USES)’nin 3 yıl önce kurulduğunu belirten Gürsöz, geçen yıl “Sağlık Yönetimi ve İşletmeciliği Sertifika Programları”nın başladığını söyledi. Üç dönemlik, her dönem 4 ders olmak üzere toplam 12 dersten oluşan programa hastane yöneticileri, başhekimler, müdürler ve il sağlık müdürleri olmak üzere 600’e yakın kişi katıldı. Yüksek lisansa eş değer olan programın 5 hoca rehberliğinde ve toplam 22 akademisyenin katkısı ile hazırlandığını belirten Gürsöz, akşam 19-23 saatleri arasında canlı dersler verildiğini kaydetti. “Eğitim 9 aydır devam ediyor haziran sonunda ilk mezunlarını verecek. Sınava dair protokol imzalanmadı ama Milli Eğitim Bakanlığıyla ortaklaşa gözetimli bir sınav yapılmasını istiyoruz” diye konuşan Gürsöz, uzaktan eğitim sisteminin yumuşak karnının sınav güvenliği olduğunu söyledi. Haziran veya temmuz ayında yapılması düşünülen sınavın laboratuvarlarda, sınav gözetmenleri nezaretinde elektronik olarak yapılması planlanıyor. Sınav için birden fazla sınav merkezi oluşturulacak. Uzaktan eğitimi mevzuat yönünden de güçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Gürsöz, şu anda yönerge hazırladıklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığının, sağlık yöneticileri atamalarında, özellikle Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nın yasalaşması ile birlikte sağlık yönetimi, sağlık kurumları işletmeciliği gibi uzaktan ya da örgün eğitim programlarını tamamlamış kişilere öncelik tanınması yönünde mevzuat düzenlemesine gitmesi bekleniyor. Uzaktan eğitim sistemi içinde toplum sağlığı merkezleri yer almıyor.

Fatma Ergüzeloğlu/ Ankara-MEDİMAGAZİN

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.